În plină vacanţă de vară, copiii parohiei Grintieşu Mare, din protopopiatul Ceahlău au avut parte de un program special în săptămâna 12 – 18 iulie 2015.
Ediţia a doua a taberei de zi „Micii zugravi” a debutat în după-amiaza zilei de duminică 12 iulie, cu slujba Paraclisului Maicii Domnului Prodromiţa, săvârsită în biserica parohială. A urmat apoi deschiderea oficială în casa socială a parohiei, cuvântul de bun venit şi prezentarea programului.
Activităţile s-au axat pe atelierul de pictură de icoane pe lemn, coordonat de pictorul Cătălin Popovici, la care s-au înscris 35 de copii cu vârsta între 7 şi 14 ani. După numai o zi numărul participanţilor a ajuns la 45 de persoane. Fiecare copil şi-a ales un model din tematica propusă pentru anul acesta „Sfinţi români şi sfinţi contemporani”.
„Fiecare zi a început în biserică cu rugăciunea de dimineaţă şi s-a încheiat în biserică cu rugăciunea de seară. În prima şi ultima zi de tabără am săvârşit Sf. Liturghie şi toţi participanţii s-au mărturisit şi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului. Am încercat să facem o săptămână specială, care să fie preluată ca model şi în viaţa de familie după încheierea taberei”, a spus preotul paroh Dumitru Pintilie.
Desfăşurarea evenimentului a fost înlesnită de susţinerea materială a unor buni creştini, care au asigurat masa pentru toată perioada. Ne-am bucurat de asemenea să avem alături un grup de voluntari din parohie şi de tineri din filiala Holm-Podu Iloaiei a Asociaţiei Tineretul Ortodox Român, însoţiţi de pr. Ionuţ-Cătălin Dascălu.
In fiecare zi au fost patru ore de pictura, asa incat la finalul taberei fiecare copil avea ca rezultat al muncii lui, o icoana cu un sfant ales. Dupa amiaza, programul taberei a fost unul diversificat, cu activităţi culturale si recreative în natură: jocuri diverse, tir cu arcul, cântece la chitară, vizionari de filme, convorbiri duhovniceşti, sesiuni de comunicari
Miercuri după amiază, a avut loc o drumeţie pe Dealul Frasin pentru cunoaşterea împrejurimilor, grupul de copii oprindu-se la întoarcere, la locul de joacă din curtea şcolii.
Ziua de joi a fost dedicată pelerinajului la Mănăstirea Durău şi redescoperirea traseului montan Grinţieş – Durău - via Ţarina Ungurenilor, pe care grinţieşenii de altă dată îl făceau cu prilejul sărbătorii Schimbării la Faţă („Ziua Muntelui”) sau când mergeau la hram de Buna Vestire şi de Sf. Pantelimon.
„Evenimentul a înregistrat un impact pozitiv. Se citea pe chipul tuturor bucuria comuniunii şi dorinţa de a ne revedea cât mai curând„ a spus unul dintre animatori.
„ Prin joc copii s-au apropiat unii de altii si impreuna de biserica, au avut prilejul sa traiasca o saptamana deosebita si mult asteptata. Speram ca prin jocurile cu substrat educativ si celelate activitati sa fi contribuit macar putin la cultivarea unor aspecte pozitive si necesare din viata copiilor.” a spus preoteasa Mihaela Pintilie
„A fost cea mai frumoasa vacanta din viata mea„ a spus Cosmin, un copil venit de la oras in vacanta la bunici.
In ochii unor copii am vazut lacrimi de despartire si de finalizare a taberei, dar ne-am promis ca repetam o parte din jocuri la activitatile noastre bilunare de vizionare de film si comunicare tematica.